Как да подобрим уличната си фотография!

posted in: ЩракБокс | 0

Вероятно няма друг, по-цитиран термин от „решаващ момент“, когато става дума за улична фотография. И все пак, кой може да прогнозира, кога точно ще настъпи правилния момент?

Улицата е много хаотично място. Хората са навсякъде и във всяка посока и е трудно да се предаде „смисъл“, когато сглобяваш кадъра. Решаващият момент всеки път е различен. И когато го уцелиш, изведнъж, всеки детайл, който е в изображението, придобива смисъл.

Създаването на такива изображения не е никак лесно. Докато някои казват, че да уцелиш правилния момент е само въпрос на късмет, ние от ЩракБокс вярваме, че тези 5 съвета, ще ви помогнат да го улавяте много по-често

Действайте бързо!

Уличната фотография не е жанр,  в който можете да се отпуснете и да разполагате с цялото време на света. Нямате втори шанс за да заснемете искрените моменти. Решаващият момент трае само няколко секунди, след това да изчезва завинаги.

Има два различни начина да уцелите точния момент.

Първият –  трябва да сте запознати с вашата техника. След като забележите красива сцена, няма да имате време да настроите камерата или да се учите как действително работи вашето оборудване. Отделете време да експериментирате предварително с различни настройки, за да знаете какво работи и какво не. Използвайте техниката на фокусиране на зони и ще бъдете много по-бързо да заснемате интересни обекти.

Вторият е забелязването на потенциални сцени, напред във времето, и развиването на инстинкт, още преди да се случи нещо интересно.

Преодолей страха си! 

Откриването на точния момент е само първата стъпка в уличната фотография. След това трябва да осъществите визията си под формата на изображение. Когато все още имате страх да се приближите, това ограничава вашата творческа свобода.

Няма нужда да се страхувате от непознатите. Вие не правите нищо нередно. Повярвайте, че няма да ви се случи нищо лошо. В действителност, най-лошото, което може да се случи, е някой да ви помоли да изтриете снимката.

Страхът на улицата е най-вече ирационален. Всеки изпитва страх, когато започва да снима в този жанр.

За да преодолеете страха си, бихте могли да се опитате да бъдете отхвърлени целенасочено, като попитате за снимки на портрети. Това ще ви покаже, че повечето хора всъщност са много спокойни и дори да се откажете, това не е краят на света.

Спазвайте „правилата“

Много изображения не се получават, защото, просто, композицията ви не е правилна. Знаем, че уличната фотография често се разглежда като жанр на свободата. Но когато става дума за естетика, има естествени формули, които са по-приятни за окото на зрителя от други.

Правилото на третините не е мит, а факт. Превърнете го във ваш съюзник и снимките ви ще изглеждат много по-добре, от колкото, заснемане на хаоса на улицата.

Получете правилното вдъхновение!

Изберете най-подходящото настроение или настройте мозъка си на тези вълни. До огромна степен, това допринася върху намирането на потенциална сцена, която може да доведе до изключителна снимка. Вдъхновението ви може да произтича не само от други фотографи, на които се възхищавате, а и от всеки друг източник на творчество .

Слушайте музика, гледайте любимия си филм или прочетете добра книга. Всичко, което ви помага да отворите съзнанието си за създаването на нещо изключително, ще ви доближи до намирането на „решаващия момент“

“Stay hungry, stay foolish!” – Стив Джобс

Каквото и да се случва, не губете интерес към околната среда и човечеството като цяло. Любопитството може да ви отведе до интересни места и сцени, които, иначе, биха изглеждали без никакъв потенциал.

Следвайте инстинктите си. По-скоро наЩРАКайте стотици снимки, отколкото да изпуснете точния момент. Най-важното е да запазите удоволствието от снимането.

Заключение

Знаем, че в началото е трудно! При започването в този жанр, може би, няма да сте напълно доволни от изображенията си. Не се отказвайте! Излезте на улицата, отворете съзнанието си, забавлявайте се и с течение на времето, резултатите ще последват.