Защо трябва да пробвате черно-бялата фотография.

posted in: ЩракБокс | 0

Когато става въпрос за черно-бяла фотография, критиците, твърдо, имат противоречиви мнения. Някои смятат, че това е техническо ограничение в миналото, което трябва да си остане там, и просто да продължим да живеем в настоящето. Други пък, го виждат като творчески избор.

Затова, ние от ЩракБокс, се заемаме да проучим ползите от черно-бялата фотография в дълбочина.

Технологията не спира да се подобрява. Производителите на фотоапарати и камери правят невъзможното, за да подобрят цветовите диапазони на продуктите си. Защо тогава, на нас ни е притрябвало да снимаме и обработваме снимките си в черно-бяло.

Днес ще разгледаме няколко причини, поради които си заслужава да практикувате и усъвършенствате вашата черно-бяла фотография.

Изгражда различна гледна точка. 

Старите  „майстори“ на фотографията първоначално са снимали в черно и бяло, защото, както знаем, са нямали друг избор. Дори и с появата на Кодахром (първата цветна лента) през 1935 година, която въведе света в цветната фотография, все още имаше преследване на черно и бяло. Това е така, защото фотографията в тази си форма, се разглежда като изкуство в своята най-чиста форма.

Когато премахнете цветовете от една снимка, акцентът се пренасочва към другите композиционни елементи на изображението (линии, форма и текстура) . Имайки предвид това, е логично, че не всички изображения изглеждат добре в черно-бяло. Така че, разгледайте всичките други елементи и оставете най-ценното в кадъра си.

Често, черно-бялото ви помага да развиете различна гледна точка от това, което сте свикнали да виждате всеки ден, именно това подхранва вашето фотографско око .

Елиминира разсейването

Всички ние сме свикнали да виждаме света в цвят. Понякога други елементи или детайли се губят или, просто, приемаме за даденост.

Когато снимаме в черно и бяло , предизвикаме себе си да премахнем разсейването от цвета. Принудени сте да се фокусирате върху формата и текстурите, докато композирате. С черно-бялата фотография, разсейващите цветове се превръщат в нюанси на сивото, които добавят различна атмосфера на вашето изображение.

Предлага творчески избор

Тъй като нашият свят е в цвят, е безопасно да се каже, че цветната фотография изобразява реалността и е по-реалистична. По този начин черно-бялата фотография се разглежда като пресъздаване на реалността – или интерпретация на това, което виждаме.

Когато премахнете цвета от вашите изображения, не само изолирате различните елементи, а сте принудени да откриете как те взаимодействат помежду си. Това ви помага, да откриете различни начини, да разкажете вашата историята.

Добавя емоция и настроение

Богатите – тъмни нюанси и дълбокият контраст ни привличат психологически. Те ви помагат да навлезете дълбоко под повърхноста на изображението.

Много фотографи използват черно и бяло за разказване на истории в уличната фотография , както и при изобразяване на религиозни или културни дейности. Монохромията, в някои жанрове от фотографията, свързва, засилва и укрепва емоциите.

Заключение

Наистина, черно-бялата фотография играе важна роля, но не забравяйте, че не всички жанрове на фотографията изглеждат добре в монохромни цветове. Въпреки че, силната композиция не зависи от цветовете, понякога, истинската сила на снимката е нейният цвят. Ето защо е добре да знаем, точно кога, да използвате черно и бяло.