Лесни трикове за „Уау“ портретни снимки.

posted in: ЩракБокс | 0

Как да снимаме портрети, на които хората да реагират с „Уау“ ?

Днес ще поговорим за снимане на портрети, които излизат извън всички фотографски норми. Всички ние знаем как изглеждат добре заснетите портретни снимки. Повечето от нас знаят и основните правила за правенето на подобни снимки, но нещо, което на скоро ни направи силно впечатление, е че „Уау“ портретите са тези, в които присъства артистизъм и въображение. (и не отговарят на никакви правила)

Ще ви предоставим няколко начина да излезете от матрицата и да разчупите правилата в портретната фотография. Надяваме се резултатите, които ще получите, следвайки нашите съвети, наистина да накарат зрителите ви да кажат „Уау“.

Променете перспективата си

Повечето портрети се правят на (или около) нивото на очите на обекта. Напълно промененият ъгъл, от който снимате, може да направи вашият портрет, наистина, впечатляващ.

Снимайте отгоре (над главата на обекта) или се приблежете близо до земята и щракайте от там. И в двата случая ще виждате обекта си под ъгъл, който създава интерес.

 

Контакт с очи

Удивително е как посоката, в която гледа вашият обект, може да повлияе на цялостната концепция на снимката. Повечето портрети имат обект гледащ право в обектива – нещо, което създава истинско усещане за връзка между обект и зрител.

Начин, по който можете да раздвижите кадъра си е като накарате модела да насочи вниманието си, към нещо, невидимо, извън зрителното поле на камерата. Това може да създаде усещане за загадъчност и интрига. Снимката може да стане още по-привлекателна, когато обектът показва някаква емоция (смях, изненада, очудване) . Така вашите зрители ще бъдат любопитни и развълнувани, какво точно, е накарало вашият обект да покаже тези емоции.

 

Кажете НЕ на правилната композиция.

Съществуват много „правила“, когато става дума за композиция, и винаги сме били, доста, привързани към тях. Нашата теория, е че те са полезни да се знаят и използват, но можете и често да ги избягвате, защото те водят до очаквани и очевидни резултати.

Правилото на третините е това, което може да бъде ефективно, когато е по-разчупено. Творческо настаняване на вашия обект точно на „ръба“ на снимката, често, може да създаде интересно изображения.

 

Експериментирайте с осветлението

Друг елемент, който да раздвижи и направи вашите портрети интересни, е начина, по който ги осветявате. Възможностите, тук, са неограничени, когато става дума за използване на светлина в портретите.

Страничното осветление може да създаде тягостно или романтично настроение. Задно осветяване на обектите, скриващо техните функции, може да придаде величие на вашите изображения.

 

Поставете обекта си в зоната му на комфорт.

Понякога нагласените портретни снимки могат да изглеждат, донякъде, фалшиви и позьорски. Доста хора (непрофесионални модели) не изглеждат така добре, както обичайно, когато знаят, че ги снимат.

Заснемете обекта си на работа, със семейството му или го накарайте да прави нещо, което обича. Това ще го постави в позната за него среда и той ще бъде много по-спокоен, а вашите снимки ще изглеждат страхотно.

 

 

Надяваме се тези лесни трикове, наистина, да се окажат полезни и да помогнат на осъвършенстването на вашата портретна фотография. Не забравяйте, да покажете вашите най-добри портретни снимки, в нашето седмично предизвикателство.