4 съвета за по-добри пейзажни снимки (за начинаещи)

posted in: ЩракБокс | 0

Едно от нещата, които най-много ни харесва във фотографията е, че винаги има какво още да научиш. Тя поддържа ума ви активен и креативността, просто, започва да блика от вас. За жалост, богатството от информация може да бъде, доста объркващо, когато става дума за пейзажна фотография. Ние от ЩракБокс, ще ви дадем 4 лесни съвета, от къде може да започнете.

Има няколко стъпки, които ще окажат непосредствено въздействие върху вашата фотография  и ще започнете да правите по-добри снимки веднага. Нека се съсредоточим върху тях.

 

Нека бъде светлина!

Няма такова нещо като лоша светлина в пейзажната фотография. Ключът е да се проумее, кои видове снимки са подходящи, при различните условия на светлина, които природата ни предоставя.

Златният час

Това е времето точно след изгрев слънце и точно преди залез слънце, когато слънцето е ниско в небето и хвърля красива златна светлина. Започнете с това! Трудно е да се объркате, когато я видите, а тя е най-популярното време за правене на пейзажни снимки.

Ярката, обедна светлина. 

Това е обратното на златния час. Тежката директна светлина, по обед, може да представлява най-голяма трудност за правене на добри снимки. Нашият съвет е – стойте на сянка!

Потърсете интересни теми, които са на сянка и оставят небето да бъде вашият фон. Меката, сенчеста светлина е чудесна за близки, макро снимки .

Прочетете още: Как да снимаме зашеметяващи макро снимки с телефон.

Не разсейвайте зрителя.

Обърнете внимание на вашият фон в снимките си. Опитайте се да го опростите, възможно най-много. Понякога има нежелан обект, например кош за боклук, който може да не забележите, отначало. Тези неща, често, могат да бъдат избегнати, като се придвижите с няколко крачки или снимате от по-висока/ниска перспектива.

Oпростeте композицията си възможно най-много, с по-малко елементи в снимката. Опитайте се да избегнете клони или други, непотребни, за идеята ви предмети в ъглите на вашите изображения.  Преди да направите своето крайно “щрак“ , направете една бърза „последна проверка“ по краищата на кадъра и се уверете, че изглеждат чисти.

Потърсете нещо специално.

Вашата снимка, за жалост, не може да покаже всичко. А дори и да го заснемете, хората няма да обърнат внимание на всеки един детайл от снимката ви. Трябва да решите кое е най-интересното в сцената и да се съсредоточите върху него. Снимайте го от различни ъгли, перспективи и използвайте различните композиционни техники, за които вече сме говорили.

Практика му е „майката“

Не ви е нужно, страшно, много време да развиете навика си, да забелязвате лесно коя сцена може да е страхотна. Но, определено, ще ви е доста трудно ако го правите веднъж в годината. Опитайте се да си изградите навика да го правите всеки ден или поне веднъж в седмицата. (дори ако е само за петнадесет минути). Когато развиете този усет у вас, ще започнете да виждате потенциал за велики изображения навсякъде около вас.

Заключение

Снимането на пейзажи е по-скоро самотна дейност, но с плюсът, че позволява на човек да изчисти мозъка си от всички злободневни проблеми и да се съсредоточи в хобито си. Пейзажите изискват пълна отдаденост за постигане на желаните резултати, но ви гарантираме, че си заслужава. Ще станете свидетели на страхотни гледки и моменти, които иначе никога не бихте видели.