Как да снимаме зашеметяващи макро снимки с телефон.

posted in: ЩракБокс | 0

Няма как, докато разглеждате Flickr, Инстаграм или Фейсбук да не сте попадали на макро снимки на цвете, насекоми или дори бижута. Може би сте се чудили как можете да получите подобни резултати, особено ако нямате професионален фотоапарат. За щастие, не е нужно да купувате DSLR или скъп макро обектив, за да снимате страхотни снимки. Необходимо е само мобилен телефон, просто аксесоар, малко любопитство и желание.

Днес ще ви дадем няколко съвета и ще ви помогнем, да вдигнете нивото, на вашата смартфон макро фотография!

Що е то „макро“?

Макар да не ни се искаше да започваме със скучни теоретични определения, все пак добре би било, преди да преминем по същество, да кажем с няколко думи що е то макро фотография.

Повечето хора приемат, че за „макро“ говорим, когато обектът на снимката е фотографиран отблизо. Разбира се, това е логично допускане и не е много далеч от истината. Писаното определение твърди, че като „макромащаб“ се определя фотография, при която сниманият обект изпълва максимално кадъра, т.е. той е запечатан поне в съотношение 1:1. Много от най-запалените почитатели на това изкуство дори твърдят, че за да е наистина „макро“ една фотография, обектът, който е запечатан на нея, следва да е увеличен поне два пъти (т.е. в мащаб 2:1) или по-голям.

Разбира се, тук ненарушими правила няма и става дума по-скоро за груби дефиниции, които имат за цел да служат единствено като ориентир, а не като „котва“ за вашата креативност.

Ключови фактори за постигане на страхотни макро резултати.

  • Лещи

Докато някои телефони имат режим за макро, най-добрият начин да получите невероятни макро снимки с вашия телефон е да инвестирате в евтин комплект лещи, които работят специално с вашето устройство. В момента, в интернет и магазините за левче, продават страхотни комплекти подходящи за всички смартфони, на напълно достъпни цени. А качеството, което предлагат е, бихме казали, задоволително. Обикновено те вървят в комплект по няколко (7x, 14x и 21x). Съветваме ви да експериментирате и да изпробвате всяко от тези увеличения, за да прецените, кое от тях ви допада най-много.

Никога не знаеш кога ще срещнеш нещо, което ще направи добра макро снимка. Първоначално предлагаме да носите лещите си навсякъде (все пак съвсем лесно могат да се поберат в джоба ви), особено когато излизате навън, за да експериментирате с различни теми. Градината или друга област с цветя или насекоми е чудесно място да изпробвате новите си обективчета.

 

  • Осветление

Както и при основната фотография, осветлението е от огромно значение за заснемането на добри макро снимки. Дневната светлина е може би най-добрата и най-лесна за работа, но ярката слънчева светлина може да образува огромни и тъмни сенки. При макро фотографията понякога можете просто да преместите обекта си, за да намалите сенките, като внимателно огънете стъблото на цветето или завъртите някое от листчетата към вас.

Можете да използвате и тялото си, за да блокирате ярката слънчева светлина или да използвате ръката си, за да намалите отблясъците. Можете да експериментирате на воля с изгрев и залез слънце и да заснемате светлина във фона на вашите изображения. С макро лещите, светлината често ще се превърне в приятно допълнение към вашите снимки.

  • Фокусиране и рамкиране

Има безкрайно много начини за подреждане на обекта, но ще бъдете ограничени в дълбочината на полето  или областта на снимката, която ще остане на фокус. Колкото по-голямо е увеличението, толкова по-малка е областта на точното фокусиране в снимките. Това може да доведе до изненадващо красиви снимки, които едва ли очаквате да се получат от вашия смартфон.

Понякога вашият обект ще бъде прекалено голям, за да се улови напълно, дори и при по-малко увеличение (например 7x обектив), така че може да се наложи да се съсредоточите само върху част от обекта като центъра на цветето или няколко венчелистчета. Това е забавната част от макро фотографията! Можете да заснемете обекта директно отгоре, отстрани или дори отдолу. Експериментирайте с различни ъгли на най-обикновенни предмети, които използвате в бита.

Заключение

Когато правите макро снимки, всяко движение е вашият враг. Дори лекото движение при снимане ще доведе до замъгляване и размазване. Трябва да останете неподвижни и да направите всичко възможно, за да предпазите обекта си от вибрации. Статив за вашия телефон може да помогне, но не е необходим. Просто намирайте позиция, която е удобна и укрепете телефона си с две ръце.

 

А вие имате ли съвети за получаване на добри макро снимки с мобилен телефон или с други съоръжения, които не струват много пари? Пишете ни в коментарите по-долу или в нашата фейсбук страница и не се колебайте да споделите свои собствени макро снимки. Бихме се радвали да видим вашите резултати.

 

Галерия от макро снимки, която може да послужи за вашето вдъхновение!