Теория на цветовете (за начинаещи)

posted in: ЩракБокс | 0

Цветовете са навсякъде. Ние сме заобиколени от тях и не можем да ги избегнем. Именно затова, сме склонни да ги приемаме за даденост, когато правим снимки. Ако не им обръщаме по-голямо внимание и не им предаваме значение, най-вероятното, което може да се случи е да получим посредствени снимки. Само защото цветовете са навсякъде не означава, че не трябва да се замислим как те могат да ни влияят. Виждаме толкова много снимки всеки ден – в списания, в интернет, в книги – че понякога е лесно да забравим, как цветната фотография може да бъде магическа и емоционална.

Цветът е важна част от композицията на снимката (освен ако не снимате в черно и бяло, разбира се), въпреки че може би не сте  се замисляли за това по-рано.

Ние сме събрали четири, изключително полезни, съвета как да комбинирате цветовете, за да ви помогнем да извлечете максимума от вашите снимки.

Какво е „Теория на цветовете“ – Казано на кратко, тя изучава начина, по който цветовете влияят на хората. Определени цветове предизвикват у нас конкретни емоции. Именно затова, съветите и примерите, които ще ви предоставим се позовават на тази теория.

 

 

Прочетете още: „Къде да продадем снимките си?“

Противоположни (комплементарни) цветове

Цветна палитра, съставена от два противоположни цвята (намиращи се на противоположни страни в цветното колело). Прилагайки това в снимките си, можете да постигнете изключителни резултати. Тъй като са на противоположните страни на цветното колело, те контрастират помежду си много повече, от която и да е друга хармония от цветове.

 

 

Разделени противоположни цветове.

Базира се на същия принцип като по-горе посочената палитра, но вместо изпозвайки, най-контрастния (противоположен цвят) се използват един от двата, негови съседни.

 

 

Триадица

За тази палитра се използват три цвята, намиращи се на равни разстояния един от друг в цветното колело. Обичайно един от трите цветове е доминиращ, а останалите два са малко по незабелижими. Oт личен опит можем да кажем, че прилагайки тази палитра, снимките придобиват много по жизнен и енергичен вид.

 

 

Аналогови цветове

Цветна палитра, изградена от три цвята (и техните тоналности), намиращи се един до друг в цветното колело. Най-често тази подредба на цветовете, можем да открием в природата.

 

 

Примери

След като поговорихме, за основните начини да комбинирате цветовете, е време да дадем и няколко примера. В следващата галерия можете да видите, нагледно, различни снимки придружени от техните цветни колела.

 

Използвайте тези съвети при потретни, пейзажни и каквито и да е други снимки. Просто, трябва да направите ваша собствена палитра, а знаейки кой е основния ви цвят, това е изключително лесна задача.

Как да изградим наша собствена палитра и кои цветове да използваме в нашите снимки?

Ние от ЩракБокс най-често използваме тези две платформи за избор на цветова палитра. Изключително лесни, разбираеми и най-вече потребни.

www.palleton.com

Adobe Color Wheel

Кои са вашите любими палитри, които прилагате във вашите снимки? Споделете ги с нас тук или на нашата фейсбук страница.