Къде да продадем снимките си?

posted in: ЩракБокс | 0

Любител или полу-професионален фотограф сте. Не ви ли се е искало,поне мъничко, да изкарвате малко пари от хобито си? Поне един човек, който да купи ваша снимка, за да изпитате това облекчение и задоволство, от факта, че хобито ви не е единствено загуба на време?

Фотографията е огромен бизнес в наши дни. Уеб администраторите и  големите фирмите използват изображения за своите уеб сайтове и маркетингови материали. Хората купуват произведения на изкуството за домовете си. Всички тези снимки трябва да идват от някъде. Като любител фотограф на свободна практика имате многобройни възможности да продавате снимките си онлайн. И това може да бъде чудесен начин за създаване на страничен доход, който печели, докато работите вашата основна работа.

Прочетете още: „Композиция във фотографията. (за напълно начинаещи)“

Какви снимки хората биха купили?

Точно сега, един от най-големите потребители на онлайн фотография са блогърите, производителите и собствениците на уеб сайтове. Всеки един продукт или съдържание, което някой ви предлага,

изглежда много по атрактивно, когато е придружено с качествена снимка. Ето няколко категории, които са търсени в онлайн продажбата на снимки.

 • Снимки на хора.
 • Снимки на работна ситуация (в офис, служител, работодател и т.н.)
 • Снимки от пътувания.
 • Снимки на градски забележителности.
 • Close-up снимки.
 • Снимки на предмети (винтове, лекарства, знаци, книги, компютри, инструменти, чанти, кабели и т.н.)
 • Снимки на природата.
 • Снимки на животни.

Не ви звучи пълна лудост, нали? Напълно сте способни, и нищо не ви коства да пробвате. И то с минимален бюджет. Също така бихме препоръчали да разгледате най-популярните изображения във всяка категория на сайтовете, на които възнамерявате да изложите вашите снимки. Това ще ви даде добра представа за това, което се търси в момента.

Продайте вашите снимки!

Има няколко уебсайта, които можете да продавате снимки си на уеб администратори и собственици на фирми. Можете да ги продавате отново и отново, като си осигурявате дългосрочен допълнителен доход.

 • Fotolia– Печелите от 20 до 60% от цената на снимката. Не е задължително снимките ви да бъдат изключителни. Одобряването на снимки, става значително по-лесно от конкурентите им а заплащането се извършва чрез PayPal.
 • Shutterstock– Можете да изкарате между 20 и 30% от цената на снимката. Плащанията се извършват ежемесечно с минимум 75 долара. Позволяват да качвате същите, идентични, снимки и в други подобни на тази платформи.
 • Dreamstime– Печелите от 20% до 60% от цената на снимката.
 • iStockphoto – Сътрудниците печелят 15% от всяко изтегляне. Плащанията могат да бъдат два пъти седмично чрез PayPal.
 • FreeDigitalPhotos – Печелете 70% от приходите си от продажби. Плащанията се извършват чрез PayPal с минимум от 10 долара.

 

Маркетинг и извършване на продажби

Повечето сайтове препоръчват използването на тагове и ключови думи, за да помогнат на купувачите, да намерят по-добре вашите снимки.

Не забравяйте да рекламирате вашите снимки! Социалните мрежи и фотографските форуми, могат да ви бъдат от голяма полза. Вероятно няма да станета милионери от продажба на снимки онлайн, но можете да печелите допълнителни средства. Много от търговците споделят, че печелят по, средно, 1 долар на снимка. 100 снимки = 100 долара на месец.

За финал, се чувстваме длъжни да викажем – продаването на снимки онлайн не е лесна и бързо доходоностна работа, но нищо не ви коства да опитате.