Композиция във фотографията. (за напълно начинаещи)

posted in: ЩракБокс | 0

“Тайната на добрата снимка е да знаеш къде да застанеш.” – Ансел Адамс

Днес ще разгледаме, малко по-подробно различните видове композиции, които можете да използвате във вашите снимки. Въпреки че, много от професионалните фотографи казват, че това е едно от най-важните неща, на които трябва да обърнете внимание, това не винаги е така. Фотографията е изкуство – и като такова, понякога бягайки от „законите“ вие можете да сътвориш шедьовър, но въпреки това е добре да имате ясна представа от фундаменталните правила.

Да започнем от начало. Какво е композицията? Най-кратко казано композицията е подреждането на обектите в дадено пространство. Тя може да е израз както на цялостния светоглед и изграден стил на твореца, така и на идейния замисъл, който той е вложил в конкретното произведение.

Нека сега се спрем и обясним, няколко от най-важните видове композиция.

Правило на третините.

Правило на третините е практическо правило във фотографията, насочено към създаване на ефектни динамични композиции. Изразява се в разделянете на кадъра на 3 равни хоризонтални и вертикални части, съответно, важните за композицията елементи трябва да бъдат разположени по протежението на тези линии или в точките, където те се пресичат. Правилото на третините важи както при хоризонтални така и при вертикални кадри, и придава на изображението много повече енергия и драматизъм, отколкото ако то е разположено в центъра или симетрично по линиите, които го разполовяват. Повечето съвременни цифрови фотоапарати, а дори и вашият смартфон, предлагат режим на снимане, при който четирите линии се виждат и ви подпомагат в композирането на снимките.

1.jpg

Още през Ренесанса художниците открили, че всяка картина има определени точки, които приковават нашето внимание, така наречените зрителни центрове. Това откритие те нарекли „златно сечение“ на изображението. Ако искаме да акцентираме на някой елемент от снимката трябва да го сложим в един от зрителните центрове.

Водещи линии.

При пейзажи или други панорамни сцени, опитайте да намерите елемент от обекта, който да води окото на наблюдателя в изображението – отляво надясно или отдолу нагоре. Такъв елемент може да бъде път, който се губи в далечината към планината, ледени късове, които се носят към ледник във водата, грациозна S-образна извивка на река, която се стича от планината или пък скали в задния план на снимката.

Photolove-Lines.jpg

Водещите линии тук са тъмните сенки по пътя и формата на оградата. Те насочват окото на зрителя през цялата снимка.

Когато забеле­жите обект, подходящ за водеща линия, си струва да изследвате терена, за да намерите най-добра­та позиция и да извлечете максимална полза от въз­можностите, които обектът предлага.

Рамкиране.

Често, особено при пейзажната или архитектурната фотография, като празно пространство се явява небето. Докато дълбокият лазурносин простор допринася за привлекателността на образа, бледото небе разсейва вниманието. Можете да премахнете част от него като се приближите или изрежете част от изображението. Ако няма как да го направите, опитайте да намерите нещо в предния план, което да използвате като рамка над основния обект. Обикновено за рамкиращи средства се използват свод, проход, врата или прозо­рец на пo-отдалечена сграда, или пък покрит с листа или цветове клон.

b9a93d777bfacf6330a34174855c3a18.jpg

Намерете ясен център на внимание.

За да не принуждавате окото на зрителя да се лута из снимката, докато търси място, на което да се спре или какво да гледа, включете обект, който да осигури център на внимание.

Запълнете кадъра.

„Ако снимките Ви не са достатъчно добри, значи не сте били достатъчно близо“

Tези мъдри слова на журналиста от Втората световна война, Робърт Капа, са може би най-полезният съвет за един фотограф. Когато ситуацията предлага вертикални линии, използвате съответната (вертикална) ориентация на фотоапарата, за да избегнете хабенето на пространство в ъглите на кадъра. В противен случай изрежете снимката.

1254e17b65c135c80273a0d63b5ac138--close-up-photography-amazing-photography.jpg

Отправете ясно послание.

Изключете излишните елементи в широкоъгълните композиции, особено прекалено ярките места, които ще разсеят окото на зрителя от основния обект. Променете позицията си за снимане, за да кадрирате така, че в снимката ви да изпъкне основната тема.

the-42-most-powerful-photos-from-around-the-world-in-2016.jpg

 

И за финал можем да кажем. Композирайте смело! Когато търсите снимка в дадена голяма сцена, помислете и за други художествени компоненти. Тър­сете ритъма на повтарящи се елементи, динамичен диагонал, открояващи се рязко един от друг цветове, структура или форма.

А кои са вашите любими похвати или видове композиции, които използвате във вашите снимки? Напишете ги в коментарите или ги споделете в нашата фейсбук страница.