3 съвета за по-добри снимки

posted in: ЩракБокс | 0

 

След като вече говорихме за това, с какъв фотоапарат да започнете вашият път като фотографи, е момента да отделим малко време на – кои са грешките, които, най-често допускате във вашите снимки.

Едно от най-важните неща, които трябва да знаете е – Всеки греши! Вашите грешки и осъзнаването, че снимките ви не изглеждат по начина, по който бихте искали, могат да бъдат обърнати изцяло във ваша полза. Това не трябва да ви обезкуражава, а напротив. Трябва, просто, да позволите на гения в себе си да излезе наяве и да превърне страха ви във ваш съюзник.

И така, да започваме по същество. Едни от най-честите грешки, който можем да видим, в снимките на новаците са:

Хоризонтът ви не е прав.

Доста често, начинаещите фотографи допускат и неглижират това. Но повярвайте, няма нищо по-лошо от добра снимка с крив хоризонт. Знаем колко е трудно всяка една снимка да е заснета перфектно. Това не е нужно, защото грешка като тази е лесно поправима и след заснемането на снимката. Може да използвате Фотошоп, друг софтуер или дори, съвсем лесно, може да редактирате снимките, заснети от телефона ви, с приложения като SnapSeed или Aviary.

Прочетете още: ТОП 4 най-добрите приложения за обработка на снимки

horizont

Снимката ви е лошо осветена.

Запомнете, че във фотографията светлината е от огромно значение. Колкото по-добре е осветен обекта, който снимате, толкова по-качествена и добра снимка ще имате в резултат. Това се отнася особено за снимки заснети с телефон, защото сензорът на камерата на телефона ви е доста по-малък в сравнение с този на фотоапаратите.

Стремете се винаги да имате добър източник на светлина – използвайте допълнителни лампи или вземете телефона на приятеля си и използвайте фенерчето му, докато правите снимката. Ако пък не можете да изпълните нито едно от посочените, използвайте най-силния обект излъчващ светлина – слънцето. Позиционирайте обекта на снимката близо до прозорец или ако снимате навън, задължително, с лице към слънцето.

778d2145faad8a11ab87cbce096d0c09--writing-inspiration-character-inspiration.jpg

Композирайте обектите на снимката правилно.

Един от ключовете за добре изглеждаща снимка е правилната композиция. Тук повече от професионалните фотографи няма да се съгласят, казвайки че не е задължително да следваме основните правила във фотографията, за да направим една наистина впечатляваща снимка. Да, те са прави, но всички ние сме новаци и трябва да започнем от някъде. За да започнеш да избягваш правилата, трябва първо да ги знаеш.

Има много видове композиция, но тук ще обърнем внимание на  най-важната според нас. Скоро очаквайте статия за видовете композиция

  • „Правило на третините“ – едно от основните фотографски правила е да разделите снимката си на 9 равни части с вертикални и хоризонтални линии. Всичко, което трябва да направите, е когато заснемате снимката си, да позиционирате обекта си на една от линиите или където те се събират. 

 

MOC Zuckerman on Composition Rule of Thirds 1-2.JPG