Великите фотографи: Стив Маккъри

posted in: ЩракБокс | 0

 

 

Едва ли има човек, който не е виждал снимки на Стив Маккъри. Ако сега си мислите, че не сте, може би просто не знаете, че това са негови снимки. За доста от вас, може би, името му да не значи нищо, но в необятния свят на фотографията, той е месия.

Роден на 23-ти април, 1950-та година във Филаделфия, той и до ден днешен е един от най-впечатляващите фотографи във фото журналистиката. Носител на множество награди, той е допринесъл, до голяма част, на фотографията не само визуално, но и емоционално.

Дори и да не разпознавате лицето му, няма как да не разпознаете снимките му. Една от най-известните му творби е „Афганистанското момиче“ – 1984 година в списание National Geographic. Огромните зелени очи на смуглата девойка, покрила косите си под червена шамия, говорят за трагедията на милионите бегълци от войната със съветските окупатори.

Не е тайна, че неговата страст е да отразява трагедиите в следствие на войните. Дълго след най-символичната му снимка, той отразява войната между Иран и Ирак, Ливанската гражданска война и размириците във Филипините.

Въпреки популярността на снимката му, над 17 години никой не знае тайната на „Афганистанското момиче“, а именно, кое е момичето на снимката. През 2002 година, той и екип на National Geaographic намират отново момичето – Шербат Гула.

 

Поразен от влиянието на войната и годините при нея, той казва:

Кожата й е изсъхнала, сега има бръчки, но тя е също толкова поразителна, колкото и преди всичките тези години.

 

9e994f05d86d734efec27eb303be7dc7